Hoofdstad: Phnom-Penh

Officiële taal: Khmer

Oppervlakte: 181.035 km²

Bevolking: 15.205.539 (2013)

Religie: Boeddhisme (96%)

Cambodja, vandaag officieel het KoninkrijkCambodja, is een land in Zuidoost-Azië dat grenst aan Thailand, Vietnam enLaos. Het land is een monarchie, maar wordt vooral geleid door de eersteminister Hun Sen en zijn generaals. Tegenwoordig wonen er meer dan 15 miljoenmensen in Cambodja op een oppervlakte van 181.035 km².

Cambodja kende een moeilijke periode tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer (1975-1979). In die periode werden naar schatting twee miljoen bewoners vermoord. Intellectuelen vormden het hoofddoelwit. Een bril dragen was al voldoende om opgepakt, gemarteld of vermoord te worden. Professoren, leraren en onderwijzers werden uitgeroeid. Alle bronnen van kennis werden weggeveegd, waardoor de intellectuele opvoeding van de bevolking ook vandaag nog sterk achterloopt.  In 1978 brak een Vietnamees offensief de militaire macht van de Rode Khmer. Het betekende echter niet meteen het einde van de gruwel: nog tot in 1991 vonden er in Cambodja gevechten plaats. Inmiddels hebben de laatste eenheden en leiders van de Rode Khmer zich overgegeven en bestaat er een relatieve politieke stabiliteit in Cambodja. Toch blijft het koninkrijk economisch gezien één van de armste landen ter wereld. De economische draagkracht van de bevolking en de staat is te zwak om projecten op te zetten die de vicieuze cirkel van armoede kunnen doorbreken. De iets betere politieke stabiliteit maakt het echter wel mogelijk om hulpverlening vanuit het buitenland op gang te brengen. De oprichting van scholen en gezondheidscentra om de jeugdige bevolking meer kansen te geven, is een belangrijk deel van die externe bijstand.

Cambodja heeft door de jaren heen heel wat zware veranderingen gekend en heeft zo een rijke cultuur opgebouwd. Vooral de overblijfselen van de Khmer periode in het Westen van het land zijn gekend: de bouwwerken zijn prachtig en behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden. Het toerisme is dan ook de snelstgroeiende sector, vooral in de hoofdstad Phnom Penh en het tempelcomplex Angkor Wat. Zo waren er in 2001 40 procent meer toeristen dan in 1999. Ondanks de groeispurt blijft het toerisme in Cambodja evenwel zeer bescheiden naar Westerse normen.

Cambodja heeft een tropisch klimaat met moessonregens. Van november tot april komen de winden uit het noordoosten en kent het land een droge noordoostmoesson. Van mei tot oktober vindt de natte zuidwestmoesson plaats: de winden komen dan uit het zuidwesten en brengen veel regen met zich mee.  De gemiddelde temperatuur in Cambodja bedraagt het hele jaar door ongeveer 28 graden. Die temperatuur kan variëren van 10 graden in de koele maanden tot 45 graden in de zomer. 

Cambodja is met haar 15 miljoen inwoners het 70edichtstbevolkte land ter wereld. Ongeveer 90 procent van de bevolking hoort etnisch gezien bij de Khmer. De Cambodjaanse Burgeroorlog en genocide hebben de Cambodjaanse bevolking sterk beïnvloed. De levensverwachting is er relatief laag: de gemiddelde leeftijd is 19 jaar oud en 50 procent van de bevolking is er jonger dan 22 jaar. Slechts 3,5 procent bereikt de leeftijd van 65 jaar. De Cambodjaanse bevolking is redelijk arm. Ze leven in barre omstandigheden zonder uitzicht op verbetering door de afwezigheid van scholen,infrastructuur en begeleiding. Ook de afwezigheid van menswaardige industrieën,IT en behoorlijk betaalde arbeidsplaatsen, behoudt de bevolking in arme omstandigheden. Hun inkomsten proberen ze vooral uit landbouw te halen. Daarnaast proberen de Cambodjanen ook te putten uit hun natuurlijke bronnen van tropisch hout, edelstenen en ijzer.Maar de meeste boeren verdienen nog geen vijf euro per maand en blijven dus met hun kinderen in armoede leven. Daarnaast bieden ook de inkomsten van buitenlandse steun, zoals die van NGO’s, te weinig hulp, omdat ze onvoldoende hun doelen bereiken. Staatspostjes zijn momenteel de enige jobs die een behoorlijke inkomen geven.